Ken je het verhaal dat het, als je je huis wilt verkopen, een goed idee is om tijdens bezichtigingen nét een appeltaart in de oven te hebben, of een versgebakken brood in de broodbakmachine? Of heb je ook wel eens dat je iets ruikt dat je direct terugbrengt naar een moment uit je jeugd? Dat is wat geur met je kan doen. Ook is het algemeen bekend dat de geur van lavendel kalmeert, en dat sinaasappelgeur mensen opvrolijkt. Maar hoe werkt dat nou eigenlijk?
Geuren komen binnen via je neusslijmvlies, daar bevinden zich je reukzenuwen. Deze zenuwen hebben direct verbinding met een belangrijk deel van de hersenen, de hypothalamus. Dit onderdeel van onze hersenen is verantwoordelijk voor het sturen van veel emoties, het lange termijngeheugen, de afgifte van hormonen aan het lichaam, en het autonome zenuwstelsel. Je ademhaling, hartslag, spijsvertering en bloeddruk bijvoorbeeld.
Als je neus dus een geur doorstuurt naar je hersenen, triggert dit een bepaalde emotie. Deze emotie wordt omgezet in neuropeptiden en deze worden door je lichaam vervoerd naar je cellen. Gedachten en emoties zetten dus een bepaald fysiek proces in gang, dat invloed heeft tot op celniveau. Wat je denkt en voelt heeft dus letterlijk effect op je lichaam.
Je gemoedstoestand en je lichaam kunnen dus worden beïnvloed door geuren die je ruikt, zij het bewust of onbewust. (We ervaren veel geuren onbewust. Hoewel ons reukorgaan van nature het meest gevoelige zintuig is, net als bij dieren, is dit de afgelopen eeuwen minder 'belangrijk' geworden en wat afgestompt.) Etherische oliën kunnen je daarom ondersteunen in bepaalde processen. Omdat je emoties en gemoedstoestand direct in contact staan met je lichaam en energie, kan het inzetten van aromatherapie op veel vlakken ondersteuning bieden. Zo kun je bijvoorbeeld olie gebruiken bij slaapproblemen, stress, onrust, depressie, of angst. Maar ook bij luchtwegklachten, buikpijn of misselijkheid.
Er zijn verschillende manieren om olie te gebruiken. Je kunt het op de huid gebruiken, en er bijvoorbeeld mee masseren (in combinatie met een draagolie, anders is het te geconcentreerd en gaat dat flesje wel heel snel 😉). Een massage is natuurlijk zonder olie al heerlijk rustgevend, en zorgt ervoor dat je meer 'in je lichaam' komt, maar het geeft een extra dimensie als de olie ook door de huid wordt opgenomen, omdat veel plantextracten een geneeskrachtige werking hebben. Naast het ontspannen door de massage zelf, komt de olie via je huid in je bloedbaan terecht, en daarnaast ruik je het natuurlijk ook nog. Win-win-win dus!
Sommige olie kan wat heftig zijn op je huid, en kan huidirritatie veroorzaken. Het is daarom van belang om deze goed te verdunnen met een draagolie.
Daarnaast kun je een (koude) diffuser gebruiken om olie te verstuiven, of een geursteen, geurstokjes of andere drager gebruiken. Cuppen werkt ook goed, maar is wat intenser. Je maakt dan een kommetje van je handen, wrijft daar een of twee druppels olie in, en brengt je handen dan als een masker voor je neus en mond. Je kunt dan 3 keer diep inhaleren.
Wat een extra voordeel is bij het werken met geur: als je een geur lekker vindt, ga je automatisch dieper ademhalen, dit is natuurlijk ook goed voor je gezondheid en ontspanning.
Tot slot kun je sommige oliën ook innemen, in een daarvoor geschikte capsule, of door een druppel in je glas water te doen. (Let erop dat veel van de werkzame stoffen in oliën verloren gaan wanneer je ze verhit.) Zeker niet alle olie is hiervoor geschikt. Raadpleeg hiervoor de verpakking. Het is in mijn optiek dan ook belangrijk om zuivere, biologische producten te gebruiken, zeker als je ze op je huid of in je lichaam gebruikt. Ik ben zelf erg positief over de producten van DoTerra.
Tot zover de theorie over de toepassing van etherische oliën. In een volgende blog zal ik ingaan op verschillende geuren, en wat ze voor je kunnen betekenen.
Reactie plaatsen
Reacties